III FESTIVAL DELS HORTS. 15 al 17 de juny de 2021.

–¡Qué alegría!
–¡Mirad, cuelgan naranjas de los árboles! –¡Esto es un campo de lechugas! ¿Eso son pimientos?
–La maestra dice que allí hay patatas… y también dice que estamos llegando. 
– ¡Ya estamos entrando en el pueblo! –¡Qué verde y bonito está todo! –¡Vamos a bajar del tren! –¡Cuánto personal!
–¡Pero si hay música!

Els Horts Solidaris
Cristina Escrivà i Rafael Maestre 
Pont Vell. Picanya, 2011

No cal explicar ací de nou el que ha succeït aquest darrer any. Totes i tots ho hem viscut, ho estem vivint ara. El Festival dels Horts de 2021 succeirà només si la pandèmia està controlada, si la nostra població de risc està vacunada, si cadascuna de les persones que acudisquen a gaudir de #culturasegura ho fan seguint tots els protocols de seguretat. Els consumidors i consumidores de cultura hem hagut d’assumir que, per seguir gaudint de la bellesa a través de l’art en directe, havíem de renunciar a algunes de les experiències que l’envoltaven i quedar-nos amb l’essència del fet artístic. A Villa Rosita serem uns privilegiats, perquè proposta artística i entorn patrimonial van de la mà de forma inseparable.

Volem agrair a totes les persones que han defensat el nostre projecte i que ens acompanyaran en els dies en que el miracle del nostre xicotet festival tindrà lloc. No estariem ací sense totes elles, sense haver arribat a un acord entre molta gent del que deguem sentir-nos orgulloses i orgullosos: un vertader pacte social que ha fet de la cultura un dels elements vertebradors de resiliència a aquesta pandèmia.

La proposta d’enguany vol mostrar-nos la importància que tenen i han tingut l’educació i la cultura per tal de superar qualsevol adversitat, per protegir-nos de la barbàrie, per transmetre saviesa popular. Ho explica Elvira Lindo al seu assaig “Literatura al Compàs”, que presentarem dramatitzat i musicat com a nova producció del festival. Fins i tot en els moments en que semblava que el món havia perdut el que li quedava de cordura, la música ha sigut antídot per a revertir açò. Messiaen, per exemple, va escriure i va fer sonar música al stalag de Gorlitz, baix la pluja, un mes de gener de 1941.

Parlem de totes les guerres però també de com es van viure a casa nostra. Entre 1937 i 1939, els Horts de Picanya van funcionar com a Colònies Escolars per als xiquets evacuats de Madrid durant la Guerra Civil i van ser per a ells refugi i lloc de pau. Una pau sanadora que feia olor a flor del taronger, a regadiu, a bona cuina… i a música. La lectura del llibre “Els Horts Solidaris”, de Cristina Escrivà i Rafael Maestre, editat a Picanya en la col·lecció Pont Vell en 2011 és base inspiradora de la nostra proposta, així com la coincidència temàtica amb “El Niño y la Bestia” d’Elvira Lindo que es va convertir en 2018 en un conte amb música de Jarkko Riihimäki estrenat a l’Admiralspalast de Berlín. Ara ens visiten per presentar de nou aquesta història que ens mostra la visió d’un xiquet que s’enfronta, amb crudesa i ternura alhora, a la realitat d’una postguerra.

En els últims temps, han sorgit noves propostes que estan posant en valor el patrimoni tant arquitectònic com històric del nostre poble. Iniciatives com el programa El Mur de Carlos López-Olano, o els treballs en defensa del patrimoni arquitectònic local de Amparo Casabán, així com la recopilació de dades i documents que s’està fent des del Centre d’Estudis Locals o les publicacions de l’IDECO assenyalen un camí que des del Festival dels Horts volem ajudar a visibilitzar.

Antonio Galera

Director Artístic

PROGRAMA 2021

Vols conèixer la programació que us hem preparat per a aquesta edició del Festival dels Horts?

 

Flyer 

Ací pots descarregar el fullet amb el nostre cartell i informació pràctica sobre el festival. Ajuda’ns compartint-ho amb les teues amistats!

Entrades

Pots comprar entrades individuals o abonaments per a tot el festival. I amb preus especials per als menors de 26 anys!

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, aceptas el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad