10 I 11 D’abril 

Espai Hivernacle, Villa Rosita – Hort de Montesinos

 

HIERRO Y VERDE 

Iris Azquinezer, violoncel

Iris_1-min

Hierro y Verde (2024) és l’últim disc de la trilogia que reuneix les Suites de Johann Sebastian Bach per a violoncel sol, juntament amb obres pròpies de la compositora i intèrpret Iris Azquinezer. Les noves composicions estan escrites en les mateixes tonalitats que el geni d’Eisenach va triar per a les seues Suites, creades en el seu moment com un llenguatge experimental, i que s’han convertit en pedra angular del repertori per a violoncel.

 

Cada tonalitat musical simbolitza o produeix un color per a Azquinezer i és aquesta sinestèsia la que ha donat nom a una trilogia personalíssima: Azul y Jade (2014), Blanco y Oro (2019), i, finalment, aquest Hierro y Verde, que conté la cinquena i sisena Suite de Bach i obres com Catábasis o Entréme donde no supe, basada en el poema de San Juan de la Cruz.

 

La cinquena Suite en do menor ens regala el negre, escala de grisos, ferro de la vellesa; que dona pas a l’altra vida, la vida espiritual en el més enllà, representada en el verd radiant del re major (sisena Suite) i relacionat amb les trompetes, el goig i la llum.

 

Aquest treball deixa veure la part més íntima i personal d’Iris. Aflora, per així dir, un nou acostament a la música per a violoncel sol del que probablement siga el compositor més gran de tots els temps. Al seu torn, açò suposa una recerca de la creació del llenguatge per a violoncel sol i, per extensió, una expansió de la teoria dels afectes. Unida als ànims i descoratjaments d’això que anomenem vida transcendent, s’alça sobre tot allò que cobra vida pròpia a través de la música, a través d’un instrument, a través del violoncel…


… això que anomenem verb musical.

PROGRAMA

10 D’ABRIL | 19H

Iris Azquinezer (1984*)
Catábasis (2024)


Johann Sebastian Bach (1685-1750)
V Suite per a violoncel sol senza basso en do menor
Prélude
Allemande
Courante
Sarabande
Gavotte I y II
Gigue

Iris Azquinezer (1984*)
Entréme donde no supe (2023)

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
VI Suite per a violoncel sol senza basso en re major
Prélude
Allemande
Courante
Sarabande
Gavotte I y II
Gigue

Iris Azquinezer (1984*)
Verde Vida (2023) 

11 D’ABRIL | 11H

 

Taller d’apreciació musical: Els colors i llenguatges dels preludis per a violoncel sol

Iris Azquinezer, violoncel

Aquest taller està dedicat a totes aquelles persones que tinguen curiositat per saber més sobre el violoncel, el seu repertori i la personal visió de l’artista sobre la música i la seua sinestèsia. No es necessiten coneixements previs, tan sols, ganes d’escoltar, aprendre i deixar-se inspirar.

Aproximadament dedicarem dues hores a un taller on parlarem en un ambient íntim i relaxat amb l’artista mentre escoltem preludis de Bach, Bloch, Casals, Gubaidulina i Cassadó. En acabar, podrem gaudir d’un xicotet tast gastronòmic de germanor.

Places limitades, cal reserva prèvia.

Nascuda a Madrid en 1984, gaudeix de concerts per tota Europa, tant com solista com amb les diferents agrupacions que ha fundat al llarg dels anys: Zaruk, Con Fuoco Quartet, el duo Azquinezer-Galera i Azquinezer-Samadi.

En els últims anys ha gravat la trilogia que inclou les Suites de Bach per a violoncel sol i obres pròpies. Aquest treball tan original li ha donat un espai únic en l’escena de la música clàssica. També imparteix tallers d’apreciació musical sobre les obres més importants de J. S. Bach. Ha presentat aquests treballs en sales, cicles i festivals com el de Música y Danza de Granada, Música Sacra de la Comunidad de Madrid, Música Española de Cádiz, Teatros del Canal, Espacio Turina, Festival Atrium Musicae, Pembroke College Cambridge, Camino de Santiago, Early Music Cambridge o Festival de Santander.

Amb Zaruk, el seu duo amb el guitarrista alemany Rainer Seiferth (i amb el que presentàrem el primer Festival dels Horts), han gravat dos discos: Hagadà (2016), inspirat en cançons sefardites, i Agua (2022). Gràcies a aquest treball han donat més de 100 concerts a Espanya i Alemanya i estan portant a terme una residència artística en Würzburg (Alemanya), investigant i creant més repertori.

Iris va estudiar a Alemanya on va obtenir diversos títols amb honors, com el postgrau de solista (Konzertexamen) amb Xenia Jankovic en la Hochschule für Musik Detmold, el de música de cambra amb l’Auryn Quartett i el màster d’orquestra en Dortmund, Alemanya. Així mateix, va realitzar estudis de perfeccionament en l’Escola de Música Reina Sofia a Madrid com a membre del Con Fuoco Quartet, en la càtedra de quartets de corda de Günter Pichler, amb beca d’estudis i residència. Amb el Con Fuoco va debutar en festivals d’Alemanya, Suïssa, Itàlia i Turquia i van rebre classes magistrals d’András Schiff, Heime Müller o el Takács Quartett, entre altres.

La seua forta atracció per la música barroca i la interpretació historicista, l’han portat a actuar com a solista de violoncels de la Barock Akademieen Detmold, dirigida per Gerhard Weinberger, amb qui va gravar el Messies de Händel i van interpretar la majoria de les obres importants de Bach.

No obstant això, Iris no sols s’ha fet un espai en la música clàssica. Filla de la compositora María Escribano, ha crescut i s’ha format com a artista en l’àmbit de la música contemporània, participant en festivals com el Festival de Música Contemporània d’Alacant, l’Encontre de Compositors de Mallorca o Mujeres Hoy de la Fundació Autor.

Com a membre de l’Ensemble Vinorosso durant sis anys a Alemanya, Iris explora altres llenguatges musicals. També col·labora sovint amb artistes pop com Michel Bublé, Rozalén, Pablo López, Antonio Orozco, Paco Cifuentes, Vanesa Martín, Laura Pausini o Ana Torroja.

FESTIVAL DELS HORTS

T’agradaria saber més del nostre festival?

Entrades

Compra les teues entrades. 

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad