J.S. Bach (1685-1750) Fantasia cromàtica i fuga en re menor, BWV 903
A. Piazzolla (1921-1992) Otoño Porteño
J.S. Bach (1685-1750) Chaconne de la Partita en re menor, BWV 1004
A. Piazzolla Milonga del Ángel
J.S. Bach/A. Marcello Concert en re menor, BWV 974
I. Andante II. Adagio III. Presto
A. Piazzolla Oblivion
J.S. Bach Toccata i fuga en re menor, BWV 565
Si pensem en el bandoneó, l’instrument que escoltareu en les mans de l’artista convidat d’aquesta nit, Claudio Constantini, la nostra intuïció musical ens portarà probablement a l’Argentina i a la seua música popular, pels vincles inseparables que aquest instrument té amb la música tango.
Però, lluny de tindre orígens americans, el bandoneó va ser concebut a Alemanya a mitjans del s. XIX i va ser utilitzat per molts anys de manera diferent a què estem acostumats a escoltar-lo en l’actualitat, com a orgue portàtil per interpretar música sacra o bé amb un repertori de saló semblant al d’altres instruments com l’harmònium o el piano.
Per tant, l’experimentació de Claudio Constantini, a l’interpretar la música de Bach amb aquest instrument de timbre penetrant i malenconiós, es troba plenament justificada i adquireix per al públic una nova dimensió àmpliament inexplorada.
En paraules de Constantini, “la música de Bach aconsegueix una connexió directa amb l’oient mitjançant la seua perfecció hipnòtica. I el bandoneó, que té capacitats expressives gairebé sobrenaturals, eleva l’experiència d’escolta a un pla espiritual que només puc descriure com a pura màgia.”
El concert d’avui se centra en la música de Bach, amb algunes exploracions al voltant d’un altre fervent admirador de Bach (i referència musical per a Constantini): Astor Piazzolla.
Posseïdor d’una singular personalitat artística, Claudio Constantini es mou amb “total elegància al piano i bandoneó” (Chicago Tribune). S’ha presentat en més de 30 països al voltant del món i, al llarg de la seua carrera, ha recopilat diversos guardons, incloent-hi el Global Music Award en 2021 i una nominació al Latin Grammy en 2019.
Complementa la seua prolífica activitat de concertista amb la seua passió per la composició. El seu Concert per a Bandoneó i Orquestra es va estrenar amb l’Orquestra Jove d’Andalusia l’abril del 2021 amb concerts a Sevilla i Jerez, i va ser interpretat també amb l’Orquestra Filharmònica de Màlaga al juliol del mateix any, amb Constantini com a solista en totes les ocasions. El maig de 2023 va realitzar la seua estrena americana amb la Tacoma Symphony (Seattle, EE.UU.), esdeveniment en el qual Constantini interpretà també la Rhapsody in Blue de G. Gershwin al piano al mateix concert.
Recentment, Constantini s’ha presentat amb importants orquestres espanyoles, incloent-hi la Bilbao Orkestra Sinfonikoa, ADDA Simfònica, Real Filharmonia de Galicia, Orquesta de Extremadura o Orquesta Ciudad de Granada, entre altres. A més, ha realitzat recitals en importants escenaris com el Wigmore Hall (Londres), Auditorio Nacional (Madrid), Teatro de la Zarzuela (Madrid), Festival de Música y Danza de Granada, Palacio Euskalduna (Bilbao), Sociedad Filarmónica de Zaragoza o la Sociedad Filarmónica de Málaga.
Ha gravat un total de 9 discos. L’últim, que acaba d’estrenar-se i del qual escoltareu una selecció aquesta nit, és un àlbum dedicat íntegrament a obres de Johann Sebastian Bach interpretades al bandoneó, brindant una nova llum a l’obra del genial compositor. Publicada pel segell Warner Classics, es tracta en el primer àlbum de bandoneó sol en la història del prestigiós segell.
En la segona meitat del 2022, Constantini va començar a fer-se viral en xarxes socials gràcies a les seues publicacions interpretant música clàssica tant al piano com al bandoneó. En tan sols mig any, va acumular la sorprenent xifra de més de 150.000 seguidors a través de les seves plataformes (120.000 només en Instagram), i milions de reproduccions, uns números molt poc habituals entre artistes clàssics fins aquest moment.